Herr A

IFK Viksjö - Nacka FC 211025, Slutspel 1/32

IFK avslutade tävlingssäsongen hemma på V-vallens plast en söndag kväll i oktober.

Coacherna hade fått ihop en slagkraftig trupp som vara beredd att prova krafter med Nacka FC från div 5 där man slutade i mitten på tabellen i år. Nacka FC har ett kreativt upplägg och har därför flera lag i seriespelet, ett lag i 3:an (Nacka FC Iliria) samt även detta (U23 enligt NFC hemsida) lag i 5:an. Vi märker direkt att det är ett ungt lag vi möter och att snittåldern troligtvis för första gången under säsongen är lägre i motståndarnas lag än i vårat eget. Planen innan match var därför att ta tillfället i akt att få en bra värdemätare mot ett lag som vi vet har höga ambitioner med sin fotboll och att vi skulle våga spela vårat spel.

Cupens handikappsystem där ett lag från lägre serie får en bonusstraff/serieskillnad innebar att vi fick 2 straffar och möjligheten att ta en tidig 2 måls ledning. Systemet kan tyckas konstigt men det ger kanske lite mera nerv i matcherna samtidigt som det finns mera incitament för lag i lägre serier at anmäla sig till cupen.

I förre upplagan av cupen, där vi också fick två bonusstraffar och inte lyckades göra mål var det uppförsbacke direkt. Även om vi höll uppe spelet så var motståndarna för rutinerade och duktiga för att låta sig stressa och de van komfortabelt även om vi själva tycker att siffrorna inte speglade matchbilden.

Vi spelar våra kort säkert säkert och låter Johan och Jack ta straffarna och som förvaltas på bästa sätt genom att lugnt sätta båda, härligt då vi för första gången på länge i Stockholms Cup faktiskt sätter straffarna vi tilldelades. Således 2-0 innan avspark.

Domaren blåser igång matchen och vi börjar i ett bra tempo med en tydlig bild av att vi vill framåt, några minuter efter matchstart är vi trots vår positiva start inte på tå och motståndarna tar ett snabbt inkast där vi inte riktigt är med på följande sekvens vilket leder till ett snabbt inlägg/inspel som motståndarna tyvärr sätter i mål. 2-1

Nu har vi lärt oss och är mer på tå än i sekvensen som ledde till målet, första 15 avhandlas och det är bra spel från Viksjö och där vi vågar spela vårat spel trots väldigt snabba omställningar från motståndarna. Det märks att det lag vi möter är minst lika tekniska och skolade som vi, men vi tar bra beslut i brytningar och tänker klokt för att undvika att bli bortspelade.

Majoriteten av de offensiva inslagen är i Viksjös favör. I 30:e minuten har vi kämpat till oss en hörna, som efter ett tidigare bortdömt mål känns bra. I situationen som följer är det mycket kamp framför motståndarnas mål men vi går segrande ur den och Eddie lyckas klämma in bollen i mål. 3-1.

Vi känner att vi har bra saker på gång och vi vill spela fotboll och vi fortsätter att utmana vilket känns härligt. I 40:e minuten lyckas tyvärr motståndarna reducera, känns inte rättvist men det är vad det är. 3-2

Domaren blåser av för halvlek.

Pepp och pepp snack i halvtid, vi vet att vi kan och vi vet att vi vill.

Andra halvlek går igång och det känns som vi tar tag i taktpinnen än mer. Ju mer vi kommer in i andra halvlek känner vi att vi är det klart bättre laget, motståndarnas målvakt gör 5-6 i princip omöjliga räddningar vilket håller dom kvar i matchen.

Vi fortsätter trumma på dock och även om spelet emellanåt är hårt så känns det som vi står upp på ett bra sätt och har fokus på uppgiften. Mot slutet av andra börjar vi komma ner en del i tempo, och motståndarna försöker lyfta upp det dom kan. Detta står vi dock pall för och det märks i en situation där frustration från två av motståndarnas spelare leder till deras andra gula och domaren tar upp två röda.

Det bara någon minut kvar av matchen och även om motståndarna försöker lyfta upp sin målvakt i samband med en frispark så har vi kontroll på avslutningen och står som segrare när domaren blåser av matchen i 96:e minuten.

Härligt med en välförtjänt seger där vi visar vilken nivå vi kan ha, vilket tar oss vidare i slutspelet som kommer fortsätta efter årsskiftet. En grymt härlig insats av målvakt, backar, mittfältare, yttrar, toppar och vi är galet stolta över hela truppen, även de som inte var med i kvällens matchtrupp.

Laget: Jacob S, Trollet, Victor, Eddie (J), Herman, Mahim, Ludde, Robin (J), Jack, Hampus, Johan, Ogge, Simon, Danne, Abdi, Josimar.