Så började det

Fotbollsföreningar har funnits i Viksjö sedan mitten av 70-talet. Idag är IFK Viksjö en av de största klubbarna i Stockholmsområdet. Men hur började det egentligen?

Bredden är toppen – mål för Andeboda BK

Ragnar Lagerkvist och Christian von Sydow drog igång Andeboda BK (ABK) våren 1974. Föreningen bildades 31 mars detta år. Två lag anmäldes till S:t Erikscupen. Andebodas första match spelades mot Jakobsberg GoiF, och ABK vann med 5-3. Totalt deltog ett 30-tal spelare första året. Redan andra året var antalet medlemmar 108 st.

Viksjö IK – Klubben med kick i

Viksjö IK (VIK) startade sin verksamhet 1975. Medlemsavgiften var 5 kr för ungdomsspelare och 10 kr för seniorspelare.

IFK Viksjö & Viksjöalliansen

IFK Viksjö startade 1983 på initiativ av Viksjö IK och Andeboda BK. Målet var att skapa en förening för spelare i alla åldrar. Tillsammans med VIK och ABK utgjorde de Viksjöalliansen. Genom alliansen hade de tre föreningarna ett gemensamt kansli, en medlemstidning och materialhantering. Medlemsavgiften år 1984 var 60 kr för de yngsta spelarna, 110 för spelare med licens och 170 kr för en familj.

Tre föreningar blir en

Åren 1974-1988 spelade föreningarna under sina egna föreningsnamn. När IFK Viksjö (IFK) bildades agerade föreningarna tillsammans genom Viksjöalliansen. Spelare från 15 år och uppåt lotsades automatiskt över till IFK, som då endast bedrev seniorverksamhet: A-lag och B-lag på herr- och damsidan.

1 januari 1989 slogs föreningarna ihop och blev då en av Stockholms större klubbar i antal medlemmar. Fördelarna var stora: Enighet, klubbkänsla, medlemsregister och ekonomi var några ledord som gällde.

Medlemsavgifterna som bestämdes var inte så långt ifrån dagens nivå:
Enskild spelare under 15 år: 150 kr
Familj med spelare, alla under 15 år: 200 kr
Enskild spelare från 15 år: 250 kr
Familj med spelare från 15 år: 300 kr

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub