Gåfotboll

Skor att spela i

Fotbollsskor för konstgräs

Det är individuellt vilken sko man väljer att spela i. En del föredrar vanliga mjuka gymnastikskor med en mönstrad sula, medan andra föredrar speciella fotbollsskor.

Konstgräsplaner som vi spelar på är ett underlag som är styvare/hårdare än naturgräs och sliter därför skorna snabbare än om du spelar på vanligt gräs. Speciellt framtagna konstgrässkor har därför extra förstärkning för att hålla längre. De har också fler dobbar som är rundare och kortare för att ge bäst grepp på underlaget.

AG-dobbar

AG står för Artificial Grass som betyder konstgräs. AG-dobbarna är alltså framtagna för att använda på konstgräs där underlaget är hårt och stumt. Dobbarna är korta och fördelade på större yta under skon vilket jämnar ut trycket som skapas från den kompakta planen. Om du ska köpa konstgrässkor är det alltså beteckningen AG du ska titta efter för att vara säker på att skorna är anpassade för konstgräs.

Tanken bakom AG-dobbsystemet är att passa till det lite annorlunda underlaget som en konstgräsplan består av. Vanliga naturgräsdobbar sjunker inte ner i konstgräset på samma sätt som de gör i ett naturligt gräs och ger därför inget optimalt grepp. Det har även visat sig att om man spelar med skor som har naturgräsdobbar på ett konstgräs, löper man en större risk för vrickningar och skador.

Nedan visas en exempelbild på skosula med AG-dobbar

Md ag dobb fotbollsko
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub