P03

Återhämtningsmål

Som fotbollsspelare är det inte bara träning och match som spelar en stor roll för att spelare ska utvecklas till max utifrån sin egen kapacitet. Nu när träningsintensiteten stiger så måste vi vara ännu noggrannare med kosten. En viktig del är återhämtningsmålet som skall intas efter en hård träning.

Återhämtningsmålet ska ätas så fort du är klar med träningen – med "dobbarna" på och direkt när vi kommer till omklädningsrummet eller kliver av planen.

Anledningen till varför återhämtningsmålet är så viktigt är att du - förutsatt att du tränat hårt - har förbrukat en hel del av energin (kolhydraterna) som finns i musklerna. Den första tiden efter avslutad träning går det snabbt att fylla på med ny energi - energi som du kommer ha glädje av när du tränar igen senare samma dag eller dagen därpå. En annan orsak till återhämtningsmålet är att ditt immunförsvar är försvagat efter hårda träningar, så om du väntar med att äta och istället stretchar, duschar och sen kanske t o m tar bussen hem eller får vänta på middagen hemma, är risken större att du drar på dig onödiga förkylningar och infektioner.

Förutom vätska är det två saker du behöver få i dig i återhämtningsmålet: snabba kolhydrater och protein. Kolhydraterna ska lagras in som ny energi i musklerna som du sedan kan använda på kommande träningar. Proteinet ska börja reparera och bygga upp dina muskler.

Snabba kolhydrater: Banan, vindruvor, russin, apelsinjuice, blåbärssoppa, nyponsoppa, ljust bröd
Protein: Mjölk, keso, kesella, ägg, ost, skinka. Om du dricker en drickyoghurt med fruktsmak eller tar en COCIO Chokladmjölk så får du i dig både snabba kolhydrater och protein!

Tips på vad man kan kombinera:

  • Pucko/Cocio (chokladdryck) + smörgås
  • Risifrutti + banan
  • Smörgås + apelsinjuice
  • Liten yoghurt + russin
  • Banan + keso
  • Liten yoghurt + smörgås
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub